
Tento recept je poměrně náročnější, ale nenechte se odradit – určitě stojí za upečení. Pro veliký úspěch jsem ho pekla už několikrát a zatím pokaždé chutnal. Řekla bych, že základem u tohoto dortu jsou kvalitní suroviny. Minimálně doporučuji si zainvestovat do kvalitní tmavé čokolády. Obecně si myslím, že čokoláda je základ. Mnoho lidí si pomyslí, že to nějak „obšlehnou“, ale to se nevyplácí. A proto se pojďme podívat, co je na tento skvost potřeba:
Jak dlouho Vám to zabere: nad 90 minut
Naročnost: zkušenější kuchařka
Počet porcí: 12
Co budete potřebovat
- forma o průměru 23 cm
- robot nebo ruční mixér
- 3 x střední miska
- kastrůlek
- gumová stěrka
Ingredience
Korpus
- 90 g másla + máslo na vymazání
- 200 g hořké čokolády (může být mix hořko-mléčné)
- ¾ lžičky kávových granulí (espreso)
- 1 ½ lžičky vanilkového extraktu nebo 1 lusk
- 4 vejce, žloutky a bílky odděleně
- špetka soli
- 70 g cukru krupice
Tmavá náplň
- 2 lžíce kakaa
- 5 lžic horké vody
- 200 g hořké čokolády
- 370 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce krupicového cukru
- ½ lžičky soli
Světlá náplň
- 6 plátků želatiny
- 1 lžíce vody
- 170 g bílé čoklády (pecky)
- 370 ml smetany ke šlehání
Postup
- Troubu předehřejeme na 160°C. Otevírací formu vyložíme na dně pečícím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme moukou.Máslo, čokoládu a espreso rozehřejeme ve vodní lázni, občas promícháme, až bude směs hladká. Sejmeme a necháme 5 minut vychladnout. Zašleháme vanilku a žloutky a dáme stranou.V robotu nebo elektrickými metlami šleháme cca 30 vteřin bílky a sůl do pěny. Přidáme polovinu cukru a šleháme asi 15 vteřin, než se spojí dohromady. Vsypeme zbylý cukr a při vysoké rychlosti ušleháme měkký sníh (cca 1 minutu).
Třetinu ušlehaného sněhu zatřeme k čokoládě, pak gumovou stěrkou zatřeme zbylý sníh, až vznikne stejnorodé těsto. Opatrně ho přesuneme do formy a povrch uhladíme.
Pečeme do té doby, až těsto vyběhne, u okrajů se zpevní a na dotek bude pružné nebo zkoušíme špejlí (cca 13 až 18 minut). Necháme ve formě a necháme dort na mřížce vychladnout. Nevyjímejme z formy!
- Na střední náplň prošleháme kakao s horkou vodou a dejte stranou. Čokoládu rozpustíme ve velké ohnivzdorné míse ve vodní lázni, občas promícháme. Mísu sejmeme a čokoládu necháme cca 5 minut chladnout.Metlami nebo v robotu ušleháme smetanu, cukr a sůl při střední rychlosti asi 30 vteřin, až směs začne houstnout. Poté zvýšíme rychlost a šleháme 15 až 60 vteřin do polotuha. Rozpuštěné kakao promícháme s vychlazenou čokoládou a zatřeme třetinu ušlehané smetany. Gumovou stěrkou pak zatřeme zbylou šlehačku. Tuto hmotu naneseme do formy na základní vrstvu a formou lehce poklepeme o pracovní desku, abychom z pěny vypudili bubliny vzduchu. Uložíme alespoň na 15 min do ledničky.
- Na třetí a poslední vrstvu připravíme želatinu dle návodu. Cca 1/3 smetany uvedeme do mírného varu v kastrole, sejmeme a vmícháme rozpuštěnou želatinu. Směs přelijeme na čokoládu v misce a prošleháme, až se čokoláda zcela rozpustí. Necháme dojít do pokojové teploty. V robotu ušleháme zbylou smetanu, než začne houstnout.Rychlost zvýšíme a šleháme, než se začnou tvořit měkké špičky. Třetinu ušlehané smetany zatřeme do čokolády, pak stěrkou opatrně zatřeme zbytek. Bílou pěnu naneseme do formy, uhladíme a uložíme nejméně na 2,5 hodiny do ledničky, až se pěna zcela usadí.Před podáváním dortu, dort objeďte nožem, bočnici odepněte a dort krájejte nožem, který si budete namáčet v horké vodě – řezy budou čistší.
Dort jsem ozdobila čokoládovými ruličkami a lanýžovými kuličkami.

Napiš co se ti na článku líbilo, budu ráda.