
Letos se na naší chalupě urodilo snad na všech frontách, i přes nebývale vysoká horka. Dostalo se mi do rukou nespočet velkých cuket. Přemýšlela jsem co upéct jiného než cuketový koláč, který je tak populární. A jelikož jsem dostala chuť na něco slaného a rychlého, vzpomněla jsem si, že jsme na chalupě u tety občas pekli cuketovou nádivku, která se buď jedla samotná, nebo se krájela jako příloha ke kuřátku. Řekla bych, že se nádivka povedla. Chutnala i muži, který těmto cuketovým pokrmům moc neholduje. Věřím, že Vám bude chutnat podobně jako nám. Přeji příjemné pečení a dobrou chuť!
Jak dlouho Vám to zabere: 45 minutek
Naročnost: zvládne to každý
Počet porcí: 12
Co budete potřebovat
- pekáč
- robot nebo ruční mixér
- misky
- nůž
Ingredience
- 1200 g cukety (cca 2 velké cukety)
- 2 bílé cibule
- 3 stroužky česneku
- Hrst naložených sušených rajčátek
- Hrst datlí nakrájených na malé kousky
- Kousky jakékoli uzeniny
- 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 100 špaldové celozrnné mouky (jemně mleté)
- 50 g pohankové mouky
- 100 g goudy
- 50 g nivy
- Hrst majoránky
- Hrst čerstvých bylinek
- 1I2 lžičky jedlé sody
- Sůl a pepř
Postup
- Oloupané cukety nastrouháme najemno a necháme v cedníku vypustit šťávu. Část cukety si můžeme dát stranou na závěrečné zdobení.
- Na pánvi orestujeme taktéž najemno nakrájenou cibuli na troše másla.
- Mezitím si připravíme nastrouhaný sýr najemno, pokrájená sušená rajčata na malé kousky a stejně tak datle, na kostičky pokrájenou uzeninu a nasekáme čerstvé bylinky. Můžeme použít oregano a trochu tymiánu.
- Připravíme si tuhý sníh z bílků, které na závěr vmícháme do směsi, aby byla nádivka nadýchanější.
- Na závěr cuketu vyždímáme, jinak by byla nádivka příliš mokrá. Smícháme ji s orestovanou cibulkou, sýrem, rajčaty, datlemi, uzeninou, prolisovaným česnekem, žloutky, moukou, jedlou sodou a bylinkami včetně soli a pepře. A jemně vmícháme sníh z bílku.
- Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Ozdobila jsem ho na kolečka pokrájenou cuketou. Pečeme cca 40 min na 180°C. Jakmile je nádivka lehce do růžova nebo po vytažení zapíchnuté špejle, suchá, můžeme vypnout troubu.
- Necháme vychladnout a poté krájíme na kousky.

Napiš co se ti na článku líbilo, budu ráda.