
Nebyla jsem vždy milovník čokoládových dortů, ale v momentě, kdy jsem ochutnala poctivý čokoládový dort z kvalitních surovin, tak jsem změnila názor. Najednou bych se po nich mohla utlouct. Jedinou nevýhodou je, že tento dort bývá z pravidla sytější, tudíž mnohdy stačí opravdu menší kousek. Naštěstí vydrží déle v lednici, takže můžete chodit „uzobávat“ častěji po menších dávkách. Příprava dortu je náročnější, ale stojí za to. Přeji příjemné pečení.
Jak dlouho Vám to zabere: nad 60 minut
Naročnost: zkušená cukrářka
Počet porcí: 12
Co budete potřebovat
- dortovou formu o průměru 17 cm
- nůž
- misky
- robot nebo ruční mixér
- zdobící sáček včetně špičky
- kapku kreativity
Ingredience
Korpus
- 5 vajec
- 330 g cukr krupice
- 264 g polohrubé mouky
- 66 g kakaa
- 10 g kypřícího prášku
- 165 ml oleje
- 165 ml vody
Meringue krém
- 120 g (většinou to odpovídá 3 až 4 vajíčkům, záleží na velikosti vajíčka)
- 300 g cukr krupice
- 150 ml vody
- 450 g másla
Čokoládový krém
- 300 ml smetany ke šlěhání
- 300 g čokolády (používám hořkou Bellchocolat 67% a více)
Postup
- V robotu s balonovou metlou nebo ručním mixérem vyšleháme do husté pěny vejce s cukrem. Šleháme na střední až vyšší stupeň. Prosejeme mouku, kypřící prášek a kakao do mísy. Jakmile máme hustou vaječnou pěnu, snížíme otáčky a na střídačku přidáváme olej a sypkou směs. Na závěr do těsta pomaličku nalijeme studenou vodu. Těsto přelijeme do formy o průměru 17cm, kterou jsme si předtím pečlivě vymazali a vysypali.
- Pečeme na 175 stupňů v předem vyhřáté troubě. Piškot je upečený, když se drobečky nelepí na špejli.
- Po upečení necháme korpus vychladnout. Studený korpus můžeme zabalit do fresh folie a nechat přes noc v lednici odpočinout.
- Do kastrůlku nasypeme cukr, který zalejeme požadovaným množstvím vody a dáme vařit na plotýnku. Ze začátku konzistenci nemícháme. Mezitím si uděláme v robotu z bílků sníh. V průběhu zkouším vodu s cukrem „ouškem“. Když do ouška foukneme, tak se musí vytvořit jakási „šnůra“, která se táhne, např. jako když foukáme do bublifuku. Jakmile se vytvoří šňůra, vypneme plotýnku a horké nalijeme do bílků do robotu. Šleháme do vystydnutí. Mezitím si připravíme čokoládový krém.
- Smetanu zahřejeme a přivedeme k varu. Teplou (nesmí být úplně vroucí) nalejeme do čokolády, kterou máme samostatně v míse. Mícháme do hladka. Na čokoládu dáme folii a dáme vychladnout do lednice. Na závěr smícháme studenou čokoládu s meringue krémem.
- Hotový vychladlý korpus rozřízneme na 3 pláty, které plníme čokoládovým krémem. Dáme cca na hodinu vychladit do lednice a poté můžeme dort ozdobit. Opět se fantazii meze nekladou. Můžeme použít sáček s ozdobnou špičkou a vytvořit krémem dojem květin nebo krém jen do hladka rozetřít špachtlí a ozdobit ovocem nebo květinou.

Karel Vomáčka
14 srpna, 2018Dort je opravdu chutny.
Jana Roďanová
31 srpna, 2018Karle, těší mne, že jste zkusil upéct dort dle mého receptu a ještš o to víc mne těší, že chutnal 🙂 Přeji příjemný víkend!
Daniela
16 srpna, 2018Ačkoli nemám moc ráda čokoládové dorty a zákusky tak tento dort jsem ochutnala a snědla s velkou chutí. Je vynikající!
Jana Roďanová
31 srpna, 2018Děkuji 🙂 V minulosti mi taky nechutnal čokoládový dort, ale tento si mě získal. Bylo mi ctí, že jste ochutnala můj čoko dortík :))